Политика конфиденциальности

Polityka Prywatności

Polityka Prywatności

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym informujemy, o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało.

Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

  1. O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Śląskie Centrum Logistyki S.A., w tym zapisywane w plikach cookie, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.

  1. Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Śląskie Centrum Logistyki S.A. z siedzibą 44-100 Gliwice ul Portowa 28, NIP: 631 000 01 21, REGON: 001415849, dalej także będziemy używać skrótu „ŚCL”)

  1. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w naszej polityce, między innymi, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci wiadomości dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • poprzez formularz kontaktowy umożliwić Ci kontakt z Administratorem strony (www.scl.com.pl) jeśli tego potrzebujesz,
  • udzielić Ci wsparcie na stronie internetowej przez live chat (smartsupp.com) odpowiadając na pytania lub rozwiązując Twoje problemy,
  1. Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

  1. Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Użytkownik ma prawo do:

  • żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
  • przenoszenia danych,
  • cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli Użytkownik uprzednio taką zgodę wyraził,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez Administratora.
  1. Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą przetwarzania w celach dopasowywania treści usług do Twoich zainteresowań, zapewnienia bezpieczeństwa, pomiarów statystycznych, udoskonalania usług, jak również w celu marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody. Administrator gwarantuje poufność wszelkich przekazanych mu danych osobowych. Na wszystkich stronach w Serwisie zainstalowany jest certyfikat SSL, który umożliwia bezpieczne przesyłanie danych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

  1. Powierzenie przetwarzania danych:

Dane osobowe są gromadzone zgodnie z zasadą privacy by default (minimalizacji danych potrzebnych do wypełnienia celu przetwarzania) i przekazywane jedynie do:

  • dhosting.pl Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Al. Jerozolimskie 98, 00-807 Warszawa, NIP: 7010198361, REGON: 141998822 KRS: 0000336780 – w celu przechowywania ich na serwerze. Podmiot ten gwarantuje poufność danych zapisywanych w jego bazach. Sposób ich zabezpieczenia został opisany w pliku: https://dhosting.pl/polityka_prywatnosci.html
  • Smartsupp (wykorzystywany live chat) z siedzibą 602 00 Brno Czech Republic (European Union) ul. Milady Horakove 13 – w celach wsparcia odwiedzających poprzez live chat na stronie internetowej. Wsparcie udzielane w celach odpowiedzi na pytania lub rozwiązywania problemów. Dane o użytkowniku (imię i nazwisko, adres email, data urodzenia itd) są przechowywane przez okres 3 miesięcy, a następnie usuwane z serwerów firmy smartsupp. Możesz przeczytać o tym, jak smartsupp zabezpiecza te dane: https://www.smartsupp.com/help/privacy/
  • Google (wykorzystane narzędzie to Google Analytics)- w celu analizy statystyk strony. Podmiot ten gwarantuje poufność danych zapisywanych w jego bazach. Dane o użytkownikach i zdarzeniach są anonimowe i przechowywane przez 26 miesięcy, a następnie usuwane z serwerów firmy Google. Czas ten jest liczony od ostatniej interakcji użytkownika z Serwisem, przy każdej interakcji jest naliczany od początku. Możesz przeczytać o tym, jak Google zabezpiecza te dane: https://privacy.google.com/businesses/processorterms/
  • Google (wykorzystywane narzędzie to You Tube) – w celu prezentowania filmów instruktażowych i innych materiałów wideo. Z racji osadzenia filmów z You Tube, w czasie ich oglądania Google zbiera dane do Twojego konta Google (jeśli takie posiadasz) i wykorzystuje je do sugerowania innych filmów, które mogłyby Cię zainteresować i wykorzystuje te informacje w innych narzędziach Google. Wyświetla w trakcie oglądania tych filmów również reklamy, które są personalizowane. Masz możliwość w pełni decydować o tym, czy takie dane mogą być zbierane i wykorzystywane przez Google, korzystając z ustawień na Twoim koncie Google. www.scl.com.pl wykorzystuje jedynie technologię firmy Google w zakresie wyświetlania filmów i ich udostępniania. Nie ma wpływu na ustawienia Twojego konta Google, dlatego Ty jesteś osobą, która może decydować o wykorzystaniu Twoich danych w ramach usług i narzędzi Google.
  • Facebook i Instagram (wykorzystana technologia to pixel Facebooka) – w celu prowadzenia kampanii reklamowych, które są profilowane oraz korzystanie z możliwości remarketingu. Profilowanie oznacza dopasowanie treści reklam do użytkowników, którym mają się wyświetlać. Remarketing pozwala na „przypominanie” o swoim kursie Użytkownikowi, który już interesował się kursem, ale go nie zakupił. Podmiot ten gwarantuje poufność danych zapisywanych w jego bazach. Tu poczytasz, jak Facebook dba o bezpieczeństwo danych: https://www.facebook.com/help/592679377575472?helpref=hc_global_nav

Dane nie są sprzedawane i udostępniane żadnym innym podmiotom trzecim. Jedynym wyjątkiem są wymienione powyżej podmioty, które świadczą usługi umożliwiające prawidłowe działanie Serwisu.

Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z adresu mail: odo@scl.com.pl

  1. Spełnienie obowiązku informacyjnego

Spełniając obowiązek informacyjny wobec klientów i potencjalnych klientów Śląskie Centrum Logistyki S.A. w Gliwicach informuje, że mają Państwo prawo do wglądu do swoich danych osobowych, ich przeglądania, poprawiania i zgłoszenia sprzeciwu co do dalszego ich przetwarzania w zakresie zgodnym z obowiązującymi przepisami prawa. Obowiązek można wykonać w siedzibie Śląskiego Centrum Logistyki S.A. w Gliwicach, ul Portowa 28 od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 15.00 lub pocztą elektroniczna na adres odo@scl.com.pl.

Spełniając obowiązek informacyjny wobec kontrahentów oraz współpracowników Śląskie Centrum Logistyki S.A. w Gliwicach przetwarzanych w oparciu o art. 23 ust.1 pkt 1 oraz pkt. 3 Ustawy o ochronie danych osobowych informujemy, że mają Państwo prawo do wglądu do swoich danych osobowych, ich przeglądania, poprawiania i zgłoszenia sprzeciwu co do dalszego ich przetwarzania w zakresie zgodnym z obowiązującymi przepisami prawa. Obowiązek można wykonać w siedzibie Śląskiego Centrum Logistyki S.A w Gliwicach, ul Portowa 28 od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 15.00 lub pocztą elektroniczna na adres odo@scl.com.pl

Spełniając obowiązek informacyjny wobec byłych klientów i kontrahentów oraz współpracowników Śląskie Centrum Logistyki S.A. (do 30 września 2014r.), których dane osobowe są przetwarzane tylko i wyłącznie w celach sprawozdawczości finansowej (art.23 ust.1 pkt.2 Ustawy o ochronie danych osobowych) informujemy, że mają Państwo prawo do wglądu do swoich danych osobowych, ich przeglądania, poprawiania i zgłoszenia sprzeciwu co do dalszego ich przetwarzania w zakresie zgodnym z obowiązującymi przepisami prawa. Obowiązek można wykonać w siedzibie Śląskiego Centrum Logistyki S.A w Gliwicach, ul Portowa 28 od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 15.00 lub pocztą elektroniczna na adres odo@scl.com.pl

  1. Polityka cookies.
    1. Śląskie Centrum Logistyki S.A. (zwane dalej: Administratorem) zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.
    2.Cookies:
    Termin „plik cookie” używany w niniejszym dokumencie odnosi się do plików cookies i innych podobnych narzędzi opisanych w Dyrektywie 2009/136/WE Parlamentu Europejskiego dotyczącej przetwarzania danych osobowych i ochrony prywatności w sektorze łączności elektronicznej (Dyrektywa o prywatności i łączności elektronicznej) oraz art. 173 Prawa telekomunikacyjnego z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.)
    Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki danych informatycznych, zapisywanych i przechowywanych na komputerze, tablecie lub smartphonie przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu oraz unikalny numer.
    3. Administrator jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies.
    4. Administrator stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) – sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
    5. Administrator wykorzystuje Cookies w następujących celach:
    a) Dopasowania do potrzeb Użytkownika oraz ułatwiania korzystania z Serwisu (www.scl.com.pl), w tym:
  • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika,
  • zbierania i analizowania danych o Urządzeniu Użytkownika w celu poprawiania działania Serwisu i ułatwiania korzystania z niego,
  • rozpoznania urządzenia Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlenia strony internetowej, dostosowanej do jego Urządzenia (inny wygląd dla ekranu monitora, inny dla urządzenia mobilnego),
  • zapamiętania historii odwiedzonych stron w Serwisie w celu rekomendacji treści i dostosowania nowych treści pod zainteresowania Użytkowników,
    b)Zapewnienia bezpieczeństwa i niezawodności serwisu,
    c)Prezentowania treści multimedialnych na stronach internetowych Serwisu, które są pobierane z zewnętrznego serwisu internetowego:
    www.youtube.com [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]
    d)Zbierania danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych:
    Google Analytics [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]
    e) Prezentowania reklam dostosowanych do preferencji Użytkownika z wykorzystaniem narzędzia internetowej reklamy:
    Facebook [administrator cookies: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii]
    f)Wykorzystania funkcji interaktywnych w celu popularyzacji serwisu za pomocą serwisów społecznościowych:
    twitter.com [administrator cookies: Twitter Inc. z siedzibą w USA]
    plus.google.com [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]
    Facebook.com i Instagram [administrator cookies: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii]
    6. Możliwości określenia warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu przez Cookies. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany ustawień, o których mowa w zdaniu poprzednim, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu Cookies na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. Ograniczenie stosowania plików Cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej Serwisu.

W ramach naszej witryny Śląskie Centrum Logistyki S.A. stosuje pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia wygody przy korzystaniu z naszych serwisów. Korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na zapisywanie informacji zawartej w cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody – zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Szczegóły znajdą Państwo w polityce prywatności. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close